Hur sätter man in ett tandimplantat?

Om du har tappat en tand, dragit ut en tand eller om du har fått något annat problem som gör att du har ett gapande hål i munnen efter att en tand suttit där, så kan du skaffa ett tandimplantat. Dessa kostar vanligtvis ca 25 000 kr per implantat men ersätts till stor del av Försäkringskassan såvida det inte gäller de bakre tänderna i bägge käkarna, d.v.s. tänderna innan visdomständerna. Dessa anser Försäkringskassan att man kan klara sig utan och har därför dragit in på detta. Vill du ha ett implantat där måste du alltså stå för kalaset själv.

Att sätta in ett tandimplantat

När man sätter in ett implantat brukar det gå ganska snabbt mellan tandutdragningen och själva insättningen av implantatet. Detta därför att benet inte får läka ihop helt och hållet för då kan det bli svårt att få tillräckligt med rum för implantatet. Ju längre bak i munnen, desto mer komplicerat eftersom den stora käknerven sitter mycket nära rötterna och stället där implantatet ska fästas. Det fordras alltså en skicklig tandläkare för detta. Det tar också flera månader att färdigställa.

Till en början fäster tandläkaren en slags skruv i käkbenet som fungerar som tandens nya rötter. På så sätt slipper du oroa dig för att den nya “tanden” ska lossna. Ingreppet är kirurgiskt och innebär att tandkött och slemhinna viks undan för att komma ned i benet. Titanskruven växer sedan ihop med käkbenet och denna process kan ta upp till ett halvår. Under tiden får man en protes som fungerar som tand i väntan på den riktiga kronan som ska fästas utanpå implantatet.

Välj en specialist

Då ett tandimplantat är ett stort ingrepp som dessutom kostar en hel del, måste du se till att gå till en renommerad tandläkare med erfarenhet. Se också till att han/hon använder sig av bra implantatstillverkare såsom Dentsply, Nobel Biocare och Straumann.