Vanliga tandsjukdomar

Att få problem med tänderna kan bli ett dyrt kalas men dock mycket nödvändigt att ställa tillrätta om man inte vill få en hemsk tillvaro. I den här artikeln ska vi behandla några vanliga tandsjukdomar.

Gingivit

Gingivit eller tandköttsinflammation som det heter, innebär att du har ett inflammerat tandkött som det ofta blöder ifrån. Kolla igenom ditt tandkött då och då och var uppmärksam på om det är rött och svullet. Gingivit kan på sikt leda till Tandlossning och det kan vara extra svårt för rökare att upptäcka det då tandköttet hos dessa personer tenderar att vara ljusrosa även om man lider av gingivit. Det bästa sättet att undvika detta är att hålla rent mellan och runt tänderna dagligen och att borsta med mjuk tandborste. Du kan även behandla gingivit själv men går det inte över på ett par veckor, bör du söka vård. Tandköttsinflammation kan bidra till för tidig förlossning.

Erosionsskador

Om du äter eller dricker sura saker som mycket läsk, vin, cider eller äter speciell föda som surt godis eller citrusfrukter, kan dina tänder drabbas av frätskador som då kallas erosionsskador. Man kan också få dem om man kräks ofta, t. ex. om man är bulimiker. En bra sak är att titta på födoämnets PH-värde. Om det ligger på 5,5 eller lägre så är det en riskfaktor. Coca-Cola har 2,5 i PH-värde och är alltså ingen bra dryck för tänderna. I värsta fall kan tanden frätas sönder och bidrar till att pulpan blottas. Håll rent och undvik sur mat och sura drycker.

Karies

Nästan alla har någon gång fått hål i tänderna och då gäller det att laga det fort så att det inte angriper rötterna och pulpan. I värsta fall får man då dra ut tanden och sätta in ett implantat eller rotfylla den. Ät inte för mycket sött och borsta tänderna noggrant varje dag. Du brukar känna av hål genom dålig andedräkt och lokala ilningar.