Alternativ till tandimplantat

Om man inte känner för att skaffa sig ett tandimplantat eller om man inte är den idealiska personen för att ha det i sin mun, finns det andra alternativ att överväga. Om man är en gammal människa kan en avtagbar protes vara ett alternativ, en brygga eller bro en annan och krona ett alternativ om du inte har förlorat hela tanden eller om en del av den går att behålla. Läs mer om metoderna här.

Avtagbar protes

I dagligt tal kan man säga löständer, och det innebär att man stoppar in en del av en tillverkad käke med tänder i munnen eller en hel käke, beroende på hur många tänder som fattas. Detta kan man ta ut på kvällen och ta in på dagen för att äta igen. Passar främst äldre personer.

Brygga/bro

Denna metod är bra för den som har mist flera tänder men som inte vill ha löständer eller avtagbar protes i munnen. En bro eller brygga fästs mellan hålrummen och de friska tänderna och om en tand måste dras ut, kan en bro fungera som stöttepelare mellan de andra tänderna. Fördelen med en bro är att det kostar mindre än ett implantat men det måste också finnas tillräckligt med tänder kvar i munnen som fungerar som pelare till bryggan. Bron träs på de sjuka tänderna som slipas ned först men de kan även fästas på oslipade tänder.

Krona

Om man har en krona kan man antingen ha ett implantat eller fästa kronan på tandens rötter om de finns kvar. En tand som är trasig upptill men som har friska rötter, behöver inte tas bort utan kan rotfyllas för att sedan få en krona upptill. Detta är också ett billigare alternativ till hela tandimplantatet som också slutar med en krona på toppen. En enklare variant av en krona, kallas fasad och brukar sättas på de främre tänderna. Fungerar också bra vid estetiska behandlingar när man vill ha jämnare och vitare tänder.