Att handskas med tandsjukdomar och smärta

Alla drabbas någon gång i livet av tandproblem såsom tandvärk, inflammationer eller karies. Att lida av tandvärk är bland det mest irriterande man kan genomgå i smärtväg, speciellt om det börjar gå riktigt långt. Tandvärk innebär en molande värk som sträcker sig ända upp i huvudtrakten och kan få den mest tålmodige att bli skvatt galen. Tandvärk brukar bidra till sömnsvårigheter, blödande tandkött och svullnad i kinden och om man inte gör något åt det snabbt, så kan det gå riktigt illa.

Sök vård snabbt

Oavsett om det handlar om “tandköttsproblem eller tandvärk” i någon mån, är det viktigt att söka vård med en gång. Det kan du göra, antingen du är svensk medborgare, har fått uppehållstillstånd eller kommer från utlandet och behöver akut tandvård. Det du ska göra är att bege dig till en tandvårdsklinik som är ansluten till Försäkringskassan. Vill du vara säker kan du gå till Folktandvården men det finns även privata inrättningar som är anslutna. Faktum är att de flesta tandvårdskliniker är det.

Egen vård

Om din smärta uppkommer när du inte har chans att uppsöka tandläkare direkt utan kanske måste vänta ett par dagar, så gäller det att vara uppmärksam på hur du handskas med bekymret fram till ditt besök. Det bästa är att ta smärtstillande åtminstone till kvällen för att åtminstone få en liten blund i ögonen. Ta inte på området med fingrarna, det kan försämra tillståndet. Försök att hålla rent genom att exempelvis skölja med Dentosan eller ta på lite Corsodyl som är en bakteriedödande munhålegelé som stryks med en tops på området.

Var alltid uppmärksam på blödande tandkött och dålig andedräkt som inte tycks vilja försvinna. Ofta sitter tandsjukdomen djupare och börjar redan vid tandköttet och det är mycket viktigt att hålla rent i munnen med tandtråd, tandborstning och tandsköljningar. Gå till tandläkaren minst en gång om året och röntga tänderna för att inte få en tråkig överraskning en dag som dessutom kostar skjortan.